Pārtikas higiēna – kā apmācība palīdz nodrošināt drošu pārtiku

Ievads
Pārtikas higiēna ir svarīgs atslēgvārds ikvienam, kas gatavo, apstrādā vai pasniedz ēdienu. Neatkarīgi no tā, vai esat mājas gatavošanas entuziasts vai profesionāls šefpavārs, zināšanas par labu higiēnu palīdz saglabāt gan veselību, gan reputāciju. Pārtikas higiēna ietver praksi, kas novērš pārtikas piesārņošanu, samazina pārtikas izraisītu slimību risku un nodrošina patērētājam drošu un kvalitatīvu produktu. Pats svarīgākais ir saprast, ka pareiza rīcība ar pārtiku sākas ar izejvielu iegādi un beidzas tikai ar drošu gatavo ēdienu uzglabāšanu. Turpinājumā apspriežam pārtikas higiēnas pamatprasības un sniedzam pārskatu par to, kāpēc atbilstoša apmācība ir absolūti nepieciešama ikvienam cilvēkam, kurš nonāk saskarē ar pārtiku.

 

Kas ir pārtikas higiēna?

Pārtikas higiēna ietver visas tās metodes, noteikumus un procedūras, kas palīdz novērst mikrobu, baktēriju, vīrusu un citu piesārņotāju iekļūšanu pārtikā. Laba pārtikas higiēnas prakse neaprobežojas tikai ar roku mazgāšanu vai virsmu tīrīšanu – tā sniedzas tālāk. Tas ietver pareizu darba paņēmienu izmantošanu virtuvē, pareizu virtuves iekārtu apkopi, pārtikas uzturēšanu atbilstošā temperatūrā, kā arī drošu izejvielu avotu izvēli. Ja tiek nodrošināta pārtikas higiēna, cilvēki paliek veseli, samazinās atkritumu daudzums un uzlabojas kopējā pārtikas kvalitāte.

 

Kāpēc ir nepieciešamas pārtikas higiēnas apmācības?

  1. Veselības risku novēršana
    Pārtikas higiēnas noteikumu pārkāpšana var izraisīt saindēšanos ar pārtiku un citas nopietnas veselības problēmas. Apmācību laikā tiek mācīti izplatītākie patogēni, piemēram, Salmonella, Listeria, E. coli un Campylobacter, un tiek sniegti norādījumi, kā tos novērst. Regulāras apmācības palīdz atjaunināt zināšanas un novērst iespējamās kļūdas.
  2. Juridiskās prasības
    Daudzās valstīs, tostarp Igaunijā, ir stingri tiesību akti, kas nosaka, kā rīkoties ar pārtiku. Uzņēmumiem, kas nodarbojas ar sabiedrisko ēdināšanu, ir pienākums nodrošināt darbiniekiem atbilstošu pārtikas higiēnas apmācību. Tas nozīmē, ka gan jaunajiem darbiniekiem, gan ilggadējiem pavāriem jābūt lietas kursā ar jaunākajām prasībām.
  3. Ekonomiskais labums
    Laba pārtikas higiēna nozīmē mazāk atkritumu, mazāk sūdzību un mazāk kļūdu darba procesā. Apmācība palīdz padarīt darbiniekus apzinīgākus, lai viņi varētu novērst piesārņojuma un sabojāšanās radītos bojājumus. Tādā veidā ir iespējams saglabāt klientu apmierinātību, kas savukārt noved pie labākas peļņas.

 

Svarīgi aspekti pārtikas higiēnas nodrošināšanā

  1. Roku mazgāšana
    Viens no vienkāršākajiem, tomēr svarīgākajiem pārtikas higiēnas noteikumiem ir roku mazgāšana. Rokas jāmazgā pirms pārtikas apstrādes, saskaroties ar dažādām izejvielām un vienmēr pēc tualetes lietošanas vai cita netīra darba veikšanas. Pareiza roku mazgāšana ievērojami samazina pārtikas piesārņojuma iespēju.
  2. Virsmas un instrumentu tīrība
    Nažiem, griešanas dēļiem, katliem un pannām jābūt ideālā stāvoklī. Dažādu izejvielu, īpaši jēlas gaļas, zivju un dārzeņu griešanai ieteicams izmantot atsevišķus griešanas dēļus. Tas novērš savstarpēju piesārņojumu un uztur pārtiku nekaitīgu.
  3. Personīgā higiēna
    Veselīgs un tīrs darba apģērbs, pareizi sasieti mati un, ja nepieciešams, aizsargcepures arī ir daļa no pārtikas higiēnas. Cimdi jāizmanto arī kā darba instrumenti, ja ir gūtas ādas traumas vai ja darbinieki nonāk saskarē ar īpaši jutīgiem pārtikas produktiem.
  4. Izvairīšanās no savstarpējas inficēšanās
    Savstarpēja piesārņošana ir mikrobu pārnešana no vienas virsmas vai pārtikas uz otru. To var novērst, turot atsevišķi neapstrādātus un pagatavotus ēdienus, izmantojot dažādus pasniegšanas un pagatavošanas rīkus un veicot tīrīšanu katrā darba posmā. Piemēram, jūs nedrīkstat izmantot vienu un to pašu nazi, lai grieztu jēlu vistu un sasmalcinātu gatavus salātus.

Kopsavilkums

Pārtikas higiēna tieši ietekmē mūsu veselību, drošību un pārtikas pieredzes kvalitāti. Regulāras un visaptverošas pārtikas higiēnas apmācības nodrošina labākās prakses ievērošanu gan mājās, gan profesionālajā vidē. Tas ir svarīgi gan no klienta, gan darbinieka viedokļa: veselības problēmu novēršana, augsti kvalitātes standarti un skaidra darba organizācija rada nesatricināmu pamatu panākumiem. “Pārtikas higiēna” ir ne tikai obligāts termins, bet gan mūsdienu pārtikas rūpniecības un ēdināšanas pamats, ar kuru nodrošināt uzticību, reputāciju un panākumus ilgtermiņā.

E-apmācība MINIMĀLĀS HIGIĒNAS PRASĪBAS PĀRTIKAS UZŅĒMUMĀ

E-apmācība PĀRTIKAS HIGIĒNAS JOMĀ ir paredzēta darbiniekiem, kuri saskaras ar pārtikas apstrādi. Minimālās higiēnas prasības apmācība ir piemērota gan tiem, kas iepriekš to nav izgājuši, gan arī kvalifikācijas celšanas nolūkos. Minimālās higiēnas prasības apmācība atbilst MK noteikumiem Nr. 545 (29.09.2015). Pieejama LATVIEŠU UN KRIEVU VALODĀ.
Sanitārais minimums e-kurss

Minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā

Cena10 €
LASĪT TĀLĀK

LABĀKAIS RISINĀJUMS TEV...

  • Mēs garantējam visiem jaunajiem pasūtītājiem, ka pilnībā atmaksāsim par apmācību veiktos maksājumus, ja apmācība neatbildīs cerībām.
  • Minimālās higiēnas prasības apmācība atbilst MK noteikumiem Nr. 545 (29.09.2015).
  • 10 gadus ilga pieredze un uzticība. 
  • Pieejams 24/7

PASŪTĪT IR PAVISAM VIENKĀRŠI. PIEEJAMS 24/7.

Apmācības pasūtīšana UZŅĒMUMA/IESTĀDES darbiniekiem:

  • Reģistrē lietotāju, izvēloties “uzņēmuma/iestādes konts”.
  • Izvēlies nepieciešamo apmācību un pasūti to, ievadot apmācāmā(-o) vārdu un uzvārdu, kā arī personas kodu.
  • Veic samaksu, izmantojot internetbanku, vai arī veicot pārskaitījumu. Rēķins tiks automātiski nosūtīts uz tavu e-pastu.
  • Tūlīt pēc rēķina apmaksas, uz tavu e-pastu tiks automātiski nosūtīta parole, kas nepieciešama piekļūšanai apmācībai.

Apmācības pasūtīšana sev kā PRIVĀTPERSONAI:

  • Reģistrē lietotāju, izvēloties “privātpersonas konts”.
  • Izvēlies nepieciešamo apmācību un noformē pasūtījumu.
  • Veic samaksu, izmantojot internetbanku, vai arī veicot pārskaitījumu. Rēķins tiks automātiski nosūtīts uz tavu e-pastu.
  • Lai pēc maksājuma veikšanas sāktu apmācību, ieejiet savā kontā, kur sākumlapā atradīsiet aktivizēto apmācību.

Video par apmācību:

Apmācības 1. daļu (bezmaksas) skaties ŠEIT

Vai tev ir jautājumus?

Sazinieties ar mums

KONTAKTI

Vai vēlaties pasūtīt kursu?

Reģistrējiet lietotāju

Reģistrēties

Vai vēlaties pasūtīt kursu?

Reģistrējiet lietotāju

Reģistrēties
Mēs lietojam sīkfailus pakalpojuma nodrošināšanai, mārketinga nolūkiem un pakalpojuma uzlabošanai. Piekrītu Lietošna noteikumi