Minimālās higiēnas prasības kursi: Svarīgs solis pārtikas drošības nodrošināšanā

Ievads

Pārtikas drošība ir katra pārtikas uzņēmuma darbības pamatā. Atbilstība minimālajām higiēnas prasībām ir būtiska, lai nodrošinātu pārtikas kvalitāti un novērstu pārtikas piesārņojumu. Minimālās higiēnas prasības kursi ir paredzēti pārtikas pārstrādātājiem, apkalpotājiem un citiem darbiniekiem, kuri saskaras ar pārtikas sagatavošanu un apstrādi. Šie kursi sniedz visaptverošu pārskatu par nepieciešamajiem higiēnas standartiem un to pielietošanu ikdienas darbā. Šajā rakstā mēs apspriežam, kāpēc minimālās higiēnas prasības kursi ir svarīgi, ko tie aptver un kā tie var palīdzēt nodrošināt drošāku pārtikas vidi.

 

Lasīt vairāk: MINIMALAS HIGIENAS PRASIBAS KURSI PĀRTIKAS UZŅĒMUMĀ – MĒRĶI UN REZULTĀTI

 

Kāpēc minimālās higiēnas prasības kursi ir svarīgi?

Pārtikas uzņēmumiem ārkārtīgi svarīgi ir pabeigt minimālās higiēnas prasības kursus, jo tas palīdz:

  1. Nodrošināt pārtikas nekaitīgumu: Higiēnas prasību ievērošana samazina pārtikas piesārņojuma risku, kas var izraisīt saindēšanos ar pārtiku un veselības problēmas.
  2. Palielināt ražošanas efektivitāti: Apmācīti darbinieki spēj labāk vadīt ēdiena gatavošanas procesus, kas noved pie efektīvāka un drošāka darba procesa.
  3. Likuma prasību neievērošana: Daudzās valstīs minimālie higiēnas kursi ir juridiska prasība, lai izvairītos no naudas sodiem un citām sankcijām.
  4. Patērētāju uzticība: apmācībās iegūtās zināšanas palīdz veidot uzticamību un labu reputāciju patērētāju vidū, kas ir būtiski pārtikas uzņēmuma ilgtermiņa panākumiem.

 

Minimālās higiēnas prasības kursu saturs

Minimālās higiēnas prasības kursi ietver vairākas tēmas, kas ir sadalītas trīs daļās:

Pirmā daļa

  1. Ievads
    Ievadā sniegts pārskats par kursa nozīmi pārtikas nekaitīguma un higiēnas prasību ievērošanā. Kursa mērķis ir apmācīt darbiniekus saprast, kā pareiza higiēnas prakse var palīdzēt novērst pārtikas piesārņojumu un pārtikas izraisītas slimības. Šajā sadaļā uzsvērts, ka pārtikas nekaitīgums ir svarīgs ne tikai uzņēmuma reputācijai un likumdošanas prasību ievērošanai, bet arī patērētāju veselībai un labklājībai.
  2. Pārtikas apriti regulē Eiropas Savienības un Latvijas Republikas normatīvie akti
    Šī tēma ir vērsta uz likumdošanas normām, kas jāievēro pārtikas uzņēmumiem. Tiek ieviesta Eiropas Savienības un Latvijas likumdošana, piemēram, ES regulas un direktīvas, kas nosaka minimālās prasības pārtikas apritei un higiēnai. Tāpat tiek apspriests, kā šīs normas pielietot praksē un kādi ir uzņēmumu pienākumi likumdošanas ievērošanā.
  3. Pārtikas aprites uzraudzība un kontrole Latvijā
    Pārtikas nekaitīguma un higiēnas uzraudzība ir svarīgi pārtikas rūpniecības aspekti jebkurā valstī. Šajā sadaļā apskatīts, kā Latvijas valdība un pārtikas nekaitīguma iestādes uzrauga pārtikas apriti. Tiek pārrunātas pārbaudes, uzraudzība un iespējamās sankcijas higiēnas prasību pārkāpšanas gadījumā. Dalībnieki uzzinās, kādi ir uzņēmuma pienākumi un kā nodrošināt visu likumā noteikto higiēnas standartu ievērošanu.

 

Otrā daļa

  1. Pārtikas izraisīto slimību statistika Latvijā un ārvalstīs
    Pārtikas izraisītu slimību izplatība un biežums ir satraucošs gan Latvijā, gan citviet pasaulē. Šeit tiks apspriesti statistikas dati par saslimšanas gadījumiem, lai dalībnieki varētu izprast pārtikas drošības pārkāpumu draudus. Tiek analizētas arī starptautiskās tendences, kas sniedz plašāku pārskatu par pārtikas drošības problēmām un to risinājumiem citās valstīs.
  2. Pārtikas fiziskais, ķīmiskais un bioloģiskais piesārņojums
    Pārtikas piesārņojums var notikt dažādos veidos – fizikālā, ķīmiskā un bioloģiskā. Šajā sadaļā ir apskatīts, kā pārtika var nonākt saskarē ar kaitīgām vielām, piemēram, metāla skaidām (fiziskais piesārņojums), ķīmiskām vielām (ķīmiskais piesārņojums) vai mikroorganismiem (bioloģiskais piesārņojums). Tajā arī pastāstīts, kā izvairīties no šiem piesārņojuma avotiem un kādus pasākumus var veikt, lai nodrošinātu pārtikas nekaitīgumu ražošanas procesā.
  3. Mikroorganismi un to augšanu un vairošanos ietekmējošie faktori
    Mikroorganismi, piemēram, baktērijas un vīrusi, ir viens no galvenajiem pārtikas izraisītu slimību izraisītājiem. Šajā tēmā tiek apspriests, kā mikroorganismi aug un vairojas un kādi faktori ietekmē šo procesu (piemēram, temperatūra, mitrums, pH līmenis). Dalībnieki uzzinās par apstākļiem, kas veicina baktēriju izplatīšanos, un par pasākumiem, kas jāveic, lai novērstu to augšanu.
  4. Pārtikas izraisītas slimības
    Kurss aptver visbiežāk sastopamās pārtikas izraisītās slimības, piemēram, salmonelozi, E. coli un listeriozi. Uzziniet, kā šīs slimības izplatās, kādi ir simptomi un kā efektīvi novērst to izplatīšanos. Turklāt tiek uzsvērti higiēnas pasākumi, kas nepieciešami, lai novērstu ar pārtiku saistītas slimības.

 

Trešā daļa

  1. Ēdināšanas iestādēs konstatēti kaitēkļi
    Pārtikas apstrādātājiem jābūt modriem pret tādiem kaitēkļiem kā grauzēji, kukaiņi un putni. Šajā sadaļā uzzināsiet, kā noteikt kaitēkļu klātbūtni un kādus pasākumus var veikt, lai tie neiekļūtu pārtikas apstrādes zonā. Aplūkotas arī kaitēkļu apkarošanas stratēģijas un uzraudzības nozīme.
  2. Saindēšanās ar pārtiku
    Saindēšanās ar pārtiku ir izplatīta problēma, ja netiek ievēroti higiēnas standarti. Šajā sadaļā ir izskaidroti saindēšanās ar pārtiku cēloņi, simptomi un profilakses pasākumi. Tāpat tiek runāts par to, kādi ir uzņēmuma pienākumi saindēšanās ar pārtiku gadījumā un kā tos risināt.
  3. Personīgā higiēna
    Personīgā higiēna ir svarīga ikvienam, kas strādā pārtikas rūpniecībā. Šajā sadaļā ir detalizēti aprakstīts, kā darbiniekiem jāievēro personīgā higiēna, tostarp regulāra roku mazgāšana, aizsargtērpa lietošana un prombūtne no darba slimības gadījumā. Higiēnas noteikumu ievērošana ievērojami samazinās pārtikas piesārņojuma risku.
  4. Tīrīšana un dezinfekcija
    Darba vietu un aprīkojuma tīrīšana un dezinfekcija ir svarīga pārtikas drošības nodrošināšanas sastāvdaļa. Dalībniekiem tiek mācīts, kā pareizi tīrīt darba virsmas, mašīnas un instrumentus un kādas dezinfekcijas metodes ir visefektīvākās baktēriju un citu piesārņotāju likvidēšanā.
  5. Paškontroles principi
    Paškontroles sistēmas, piemēram, HACCP (Bīstamības analīze un kritisko kontroles punktu sistēma), palīdz uzņēmumiem novērst un kontrolēt pārtikas nekaitīguma riskus. Šajā daļā ir mācīts, kā izveidot un ieviest šādu sistēmu, lai nodrošinātu nepārtrauktu higiēnas standartu ievērošanu un novērstu iespējamos pārtikas drošības pārkāpumus.

Kopsavilkums

Minimālās higiēnas prasības kursi  ir neaizstājami pārtikas nekaitīguma nodrošināšanā pārtikas uzņēmumos. Šie kursi ne tikai palīdz darbiniekiem apgūt būtiskas zināšanas un prasmes, bet arī nodrošina, ka uzņēmumi atbilst spēkā esošajām likumdošanas prasībām. Piedaloties minimālo higiēnas prasību kursos, darbinieki var paaugstināt pārtikas kvalitāti, samazināt piesārņojuma risku un uzlabot uzņēmuma tēlu patērētāju vidū. Ieguldījumi higiēnas un pārtikas nekaitīguma apmācībā ir svarīgs solis ceļā uz drošas un kvalitatīvas pārtikas nodrošināšanu.

 

Lasīt vairāk: MINIMALAS HIGIENAS PRASIBAS KURSI PĀRTIKAS UZŅĒMUMĀ – MĒRĶI UN REZULTĀTI

E-apmācība MINIMĀLĀS HIGIĒNAS PRASĪBAS PĀRTIKAS UZŅĒMUMĀ

E-apmācība PĀRTIKAS HIGIĒNAS JOMĀ ir paredzēta darbiniekiem, kuri saskaras ar pārtikas apstrādi. Minimālās higiēnas prasības apmācība ir piemērota gan tiem, kas iepriekš to nav izgājuši, gan arī kvalifikācijas celšanas nolūkos. Minimālās higiēnas prasības apmācība atbilst MK noteikumiem Nr. 545 (29.09.2015). Pieejama LATVIEŠU UN KRIEVU VALODĀ.
Sanitārais minimums e-kurss

Minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā

Cena10 €
LASĪT TĀLĀK

LABĀKAIS RISINĀJUMS TEV...

  • Mēs garantējam visiem jaunajiem pasūtītājiem, ka pilnībā atmaksāsim par apmācību veiktos maksājumus, ja apmācība neatbildīs cerībām.
  • Minimālās higiēnas prasības apmācība atbilst MK noteikumiem Nr. 545 (29.09.2015).
  • 10 gadus ilga pieredze un uzticība. 
  • Pieejams 24/7

PASŪTĪT IR PAVISAM VIENKĀRŠI. PIEEJAMS 24/7.

Apmācības pasūtīšana UZŅĒMUMA/IESTĀDES darbiniekiem:

  • Reģistrē lietotāju, izvēloties “uzņēmuma/iestādes konts”.
  • Izvēlies nepieciešamo apmācību un pasūti to, ievadot apmācāmā(-o) vārdu un uzvārdu, kā arī personas kodu.
  • Veic samaksu, izmantojot internetbanku, vai arī veicot pārskaitījumu. Rēķins tiks automātiski nosūtīts uz tavu e-pastu.
  • Tūlīt pēc rēķina apmaksas, uz tavu e-pastu tiks automātiski nosūtīta parole, kas nepieciešama piekļūšanai apmācībai.

Apmācības pasūtīšana sev kā PRIVĀTPERSONAI:

  • Reģistrē lietotāju, izvēloties “privātpersonas konts”.
  • Izvēlies nepieciešamo apmācību un noformē pasūtījumu.
  • Veic samaksu, izmantojot internetbanku, vai arī veicot pārskaitījumu. Rēķins tiks automātiski nosūtīts uz tavu e-pastu.
  • Lai pēc maksājuma veikšanas sāktu apmācību, ieejiet savā kontā, kur sākumlapā atradīsiet aktivizēto apmācību.

Video par apmācību:

Apmācības 1. daļu (bezmaksas) skaties ŠEIT

Vai tev ir jautājumus?

Sazinieties ar mums

KONTAKTI

Vai vēlaties pasūtīt kursu?

Reģistrējiet lietotāju

Reģistrēties

Vai vēlaties pasūtīt kursu?

Reģistrējiet lietotāju

Reģistrēties
Mēs lietojam sīkfailus pakalpojuma nodrošināšanai, mārketinga nolūkiem un pakalpojuma uzlabošanai. Piekrītu Lietošna noteikumi