Pārtikas higiēna – kā apmācība nodrošina drošu pārtiku

Ievads

Pārtikas higiēna ir būtisks jēdziens ikvienam, kas nodarbojas ar pārtikas pagatavošanu, apstrādi vai pasniegšanu. Neatkarīgi vai esat mājas virtuvē entuziasts vai profesionāls šefpavārs, dziļākas zināšanas par pareizu higiēnu palīdz saglabāt gan veselību, gan reputāciju. Pārtikas higiēna aptver prakses, kas novērš pārtikas piesārņojumu, samazina ar pārtiku saistītu slimību risku un nodrošina patērētājam drošu un kvalitatīvu produktu. Svarīgi ir saprast, ka pareiza attieksme pret pārtiku sākas jau ar izejvielu iegādi un turpinās līdz gatavo ēdiena drošai uzglabāšanai. Turpmāk tiks izklāstīti galvenie pārtikas higiēnas principi un paskaidrots, kāpēc šāda apmācība ir neaizvietojama ikvienam, kas saskaras ar pārtikas apstrādi.

 

Kas ir pārtikas higiēna?

Pārtikas higiēna aptver visas tās metodes, noteikumus un procedūras, kas palīdz novērst mikrobu, baktēriju, vīrusu un citu piesārņotāju nonākšanu pārtikā. Laba pārtikas higiēnas prakse neaprobežojas tikai ar roku mazgāšanu vai virsmu tīrīšanu – tā ietver arī pareizu darba metožu izmantošanu virtuvē, atbilstošu virtuves iekārtu apkopi, pārtikas uzglabāšanu pareizā temperatūrā un drošu izejvielu izvēli. Ja pārtikas higiēna tiek nodrošināta, cilvēki paliek veseli, samazinās pārtikas atkritumi un uzlabojas vispārējā pārtikas kvalitāte.

 

Kāpēc pārtikas higiēnas apmācība ir nepieciešama?

Veselības risku novēršana

Pārtikas higiēnas nepietiekamība var novest pie pārtikas saindēšanās un citu nopietnu veselības bojājumu rašanās. Apmācību laikā tiek iepazīstināts ar izplatītākajiem patogēniem, piemēram, Salmonella, Listeria, E. coli un Campylobacter, kā arī sniegti norādījumi to novēršanai. Regulāras apmācības palīdz atjaunot zināšanas un izvairīties no iespējamām kļūdām, tādējādi samazinot veselības riskus gan klientiem, gan darbiniekiem.

 

Ekonomiskie ieguvumi

Laba pārtikas higiēna nozīmē mazāk atkritumu, sūdzību un retāk sastopamas darba procesa problēmas. Apmācība palīdz darbiniekiem kļūt apzinātākiem par veidiem, kā novērst piesārņojuma un bojāšanās radītās zaudējumus. Tas savukārt veicina klientu apmierinātību, kas noved pie labākiem ekonomiskiem rezultātiem un ilgtermiņa panākumiem uzņēmumā.

 

Svarīgi aspekti pārtikas higiēnas nodrošināšanā

Roku mazgāšana

Viena no vienkāršākajām, bet visnozīmīgākajām pārtikas higiēnas prasībām ir roku mazgāšana. Rokei jāmazgājas pirms pārtikas apstrādes, pēc kontakta ar dažādām izejvielām un vienmēr pēc tualetes apmeklējuma vai citu netīru darbu veikšanas. Pareiza roku mazgāšana ievērojami samazina pārtikas piesārņojuma iespējamību un ir pirmais aizsardzības līdzeklis pret slimībām.

 

Virsmu un darba instrumentu tīrība

Virtuves instrumentiem – piemēram, griešanas dēļām, dēļām, katliem un pannām – jābūt nevainojami tīriem. Lai apstrādātu dažādas izejvielas, īpaši neapstrādātu gaļu, zivis un dārzeņus, ir ieteicams izmantot atsevišķas griešanas dēļas. Tas novērš krustenisku piesārņojumu un nodrošina, ka gatavotais ēdiens paliek drošs patērēšanai.

 

Personīgā higiēna

Veseli un tīri darba apģērbi, kā arī pareizi sakaboti mati ir būtiska pārtikas higiēnas sastāvdaļa. Ja nepieciešams, darbiniekiem jāvalkā arī aizsargķiveres vai citas aizsardzības līdzekļi. Turklāt, ja darbiniekiem ir redzami ādas bojājumi vai ja viņi strādā ar īpaši jutīgām izejvielām, ir jāizmanto cimdas, lai novērstu piesārņojuma risku.

 

Krusteniskas kontaminācijas novēršana

Krustkontaminācija ir situācija, kad mikrobi tiek pārnesti no vienas virsmas vai pārtikas produkta uz otru. Lai to novērstu, ir svarīgi atdalīt neapstrādātās izejvielas no gataviem ēdieniem, izmantot atsevišķus pasniegšanas un sagatavošanas rīkus un regulāri tīrīt visas virsmas darba posmu laikā. Piemēram, nav atļauts izmantot to pašu nazoforu gan neapstrādātas vistas gabalu sagriešanai, gan gatava salāta sagriešanai, lai izvairītos no nevēlamas mikrobu pārneses.

 

Kopsavilkums

Pārtikas higiēna tieši ietekmē mūsu veselību, drošību un pārtikas pieredzes kvalitāti. Regulāra un visaptveroša pārtikas higiēnas apmācība nodrošina, ka gan mājas, gan profesionālajā vidē tiek ievēroti augstākie standarti. Tas ir svarīgi gan klientiem, gan darbiniekiem – veselības problēmu novēršana, augsta kvalitātes standarts un skaidra darba organizācija rada stabilu pamatu uzņēmuma panākumiem. Pārtikas higiēna nav tikai obligāts jēdziens, bet mūsdienu pārtikas industrijas un ēdināšanas pamatakmens, kas nodrošina uzticību, reputācijas saglabāšanu un ilgtermiņa attīstību.

Iegūstot padziļinātas zināšanas un praksi, iespējams ievērojami mazināt riskus un veicināt gan darbinieku, gan klientu labklājību.

E-apmācība MINIMĀLĀS HIGIĒNAS PRASĪBAS PĀRTIKAS UZŅĒMUMĀ

E-apmācība PĀRTIKAS HIGIĒNAS JOMĀ ir paredzēta darbiniekiem, kuri saskaras ar pārtikas apstrādi. Minimālās higiēnas prasības apmācība ir piemērota gan tiem, kas iepriekš to nav izgājuši, gan arī kvalifikācijas celšanas nolūkos. Minimālās higiēnas prasības apmācība atbilst MK noteikumiem Nr. 545 (29.09.2015). Pieejama LATVIEŠU UN KRIEVU VALODĀ.
Sanitārais minimums e-kurss

Minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā

Cena10 €
LASĪT TĀLĀK

LABĀKAIS RISINĀJUMS TEV...

  • Mēs garantējam visiem jaunajiem pasūtītājiem, ka pilnībā atmaksāsim par apmācību veiktos maksājumus, ja apmācība neatbildīs cerībām.
  • Minimālās higiēnas prasības apmācība atbilst MK noteikumiem Nr. 545 (29.09.2015).
  • 10 gadus ilga pieredze un uzticība. 
  • Pieejams 24/7

PASŪTĪT IR PAVISAM VIENKĀRŠI. PIEEJAMS 24/7.

Apmācības pasūtīšana UZŅĒMUMA/IESTĀDES darbiniekiem:

  • Reģistrē lietotāju, izvēloties “uzņēmuma/iestādes konts”.
  • Izvēlies nepieciešamo apmācību un pasūti to, ievadot apmācāmā(-o) vārdu un uzvārdu, kā arī personas kodu.
  • Veic samaksu, izmantojot internetbanku, vai arī veicot pārskaitījumu. Rēķins tiks automātiski nosūtīts uz tavu e-pastu.
  • Tūlīt pēc rēķina apmaksas, uz tavu e-pastu tiks automātiski nosūtīta parole, kas nepieciešama piekļūšanai apmācībai.

Apmācības pasūtīšana sev kā PRIVĀTPERSONAI:

  • Reģistrē lietotāju, izvēloties “privātpersonas konts”.
  • Izvēlies nepieciešamo apmācību un noformē pasūtījumu.
  • Veic samaksu, izmantojot internetbanku, vai arī veicot pārskaitījumu. Rēķins tiks automātiski nosūtīts uz tavu e-pastu.
  • Lai pēc maksājuma veikšanas sāktu apmācību, ieejiet savā kontā, kur sākumlapā atradīsiet aktivizēto apmācību.

Video par apmācību:

Apmācības 1. daļu (bezmaksas) skaties ŠEIT

Vai tev ir jautājumus?

Sazinieties ar mums

KONTAKTI

Vai vēlaties pasūtīt kursu?

Reģistrējiet lietotāju

Reģistrēties

Vai vēlaties pasūtīt kursu?

Reģistrējiet lietotāju

Reģistrēties
Mēs lietojam sīkfailus pakalpojuma nodrošināšanai, mārketinga nolūkiem un pakalpojuma uzlabošanai. Piekrītu Lietošna noteikumi