Ievads
Personīgās higiēnas ievērošana ir svarīga mūsu ikdienas dzīves sastāvdaļa. Tas ietver vairākus ieradumus un praksi, kas palīdz pasargāt mūs no slimībām un nodrošina mūsu labklājību. Personīgās higiēnas prasības ietver ķermeņa, mutes higiēnu, pārtiku un vispārējo vidi. Ir svarīgi saprast un īstenot šīs prasības, lai saglabātu veselību un novērstu slimību izplatīšanos.
Labi zināt
Kāpēc personīgā higiēna ir svarīga?
Personīgās higiēnas nozīmi nevar novērtēt par zemu. Tas ir galvenais, lai novērstu slimības un saglabātu labklājību. Tīrība palīdz novērst baktēriju un mikrobu izplatīšanos, kas var izraisīt slimības.
Tīras bikses, saprātīgi garas, labi pieguļošas, tīras pareiza izmēra darba apģērbs. Praktisks un tīrs priekšauts. Cepure, kas nosedz matus, pat īsiem matiem. Tādu jūs redz klienti un viesi – tāpēc svarīgs ir kopējais iespaids.
Nestrādājiet ar lakotiem nagiem. Tas attiecas gan uz krāsainu, gan bezkrāsainu nagu laku, jo laka var viegli atdalīties un nokļūt pārtikā.
NB! Roku izlietnei ir jābūt pareizi un lietojams tikai roku mazgāšanai.
Rokām jābūt vienmēr tīrām, nagiem īsiem un nelakotiem un tīriem.
Gumijas cimdi un to lietošana
NB! Regulāri jāmazgā mati, jo uz galvas ādas ir daudz baktēriju.
Pieaugušajiem baktērija Staphylococcus aureus atrodas uz gļotādām (mutes, deguna, ausīm) un arī uz rokām, no kurienes baktērijas nokļūst pārtikā un piesārņo to.
NB!
Pirms darba uzsākšanas noņemiet gredzenus, rotaslietas un pulksteni. Baktērijas var paslēpties zem gredzeniem un rokassprādzēm un izplatīties uz pārtiku.
NB! Pārtikas apstrādātāji nedrīkst valkāt
NB! Spēcīgas smaržas eļļas smarža var sabojāt ēdiena garšu, īpaši treknu ēdienu.
Aizliegtas darbības procedūru telpā:
Lai aizsargātu pārtiku no piesārņojuma, valkā aizsargapģērbu.
Uzņēmuma īpašniekam jānodrošina darbinieka darba apģērbs, kas rīkojas ar pārtiku…
Aizsargapģērbam pilnībā jānosedz darbinieka personīgais apģērbs, un aizsargtērpu nedrīkst valkāt ārpus darba zonas.
Viens svarīgs veids, kā nodrošināt atbilstību pārtikas higiēnai, ir iziet atbilstošu apmācību. Tā sniedz zināšanas par pārtikas nekaitīguma principiem, higiēnas standartiem un prasībām pārtikas apstrādē.Kurss sniedz nepieciešamās prasmes un zināšanas, nodrošināt pārtikas drošību gan mājas vidē, gan pārtikas uzņēmumos. Tiek apskatītas tādas svarīgas tēmas kā pārtikas termiskā apstrāde, savstarpējas inficēšanās novēršana un personīgās higiēnas ievērošana, rīkojoties ar pārtiku, un daudz kas cits.
Kāpēc ir pārtikas higiēnas apmācības pabeigšana svarīgs?
Kopsavilkums
Personīgās higiēnas ievērošana ir svarīga mūsu veselībai un labsajūtai. Pareiza ķermeņa un mutes higiēna un uztura higiēna palīdz novērst slimības un uzturēt labsajūtu. Piedalīšanās pārtikas drošības kursos sniedz nepieciešamās zināšanas un prasmes ar pārtiku saistīto risku samazināšanai un nodrošina augstu pārtikas nekaitīguma atbilstības līmeni. Izpratne un profilakse ir galvenais, lai nodrošinātu veselīgu dzīvesveidu sev un citiem.