Pārtikas apstrādātāju personīgā higiēna

Ievads

Personīgās higiēnas ievērošana ir svarīga mūsu ikdienas dzīves sastāvdaļa. Tas ietver vairākus ieradumus un praksi, kas palīdz pasargāt mūs no slimībām un nodrošina mūsu labklājību. Personīgās higiēnas prasības ietver ķermeņa, mutes higiēnu, pārtiku un vispārējo vidi. Ir svarīgi saprast un īstenot šīs prasības, lai saglabātu veselību un novērstu slimību izplatīšanos.

Labi zināt

  • Baktērijas parasti izplatās ar pieskārienu un pa gaisu. Labs padoms ir tas, ka netīriet grīdu ar sausu suku telpā, kurā tiek uzglabāta pārtika.
  • Šķaudīšana un klepus ir efektīvi veidi, kā izplatīt baktērijas. Kad šķaudāt vai klepojat, novietojiet roku mutes priekšā.
  • Tiklīdz jūs paņemat kādu priekšmetu, piemēram, nazi, baktērijas pāries no jūsu rokas uz nazi. Ja nazis pēc tam nokrīt uz griešanas dēļa, baktērijas pāries uz to utt. To sauc par baktēriju releju.

Svarīgi personīgās higiēnas aspekti

 Kāpēc personīgā higiēna ir svarīga?

Personīgās higiēnas nozīmi nevar novērtēt par zemu. Tas ir galvenais, lai novērstu slimības un saglabātu labklājību. Tīrība palīdz novērst baktēriju un mikrobu izplatīšanos, kas var izraisīt slimības.

Tīras bikses, saprātīgi garas, labi pieguļošas, tīras pareiza izmēra darba apģērbs. Praktisks un tīrs priekšauts. Cepure, kas nosedz matus, pat īsiem matiem. Tādu jūs redz klienti un viesi – tāpēc svarīgs ir kopējais iespaids.

  • jābūt pārtikas apstrādātājam tīrs, pieklājīgs izskats
  • pie pārtikas apstrādātāja nedrīkst būt ādas slimības
  • pārtikas apstrādātājiem jābūt veseli zobi
  • pārtikas apstrādātāja rokām vienmēr jābūt tīrām
  • darba laikā nedrīkst valkāt rotaslietas

ROKAS

Nestrādājiet ar lakotiem nagiem. Tas attiecas gan uz krāsainu, gan bezkrāsainu nagu laku, jo laka var viegli atdalīties un nokļūt pārtikā.

NB! Roku izlietnei ir jābūt pareizi un lietojams tikai roku mazgāšanai.

Rokām jābūt vienmēr tīrām, nagiem īsiem un nelakotiem un tīriem.

Gumijas cimdi un to lietošana

  • Gumijas cimdi aizsargā rokas no baktēriju savairošanās uz ādas.
  • Piesārņojums ir iespējams pat tad, ja lietojat gumijas cimdus.
  • Tāpēc rokas jāmazgā pat tad, ja tiek lietoti cimdi.
  • Rokas jāmazgā arī tad, kad tiek noņemti gumijas cimdi vai ja rodas šaubas par to uzticamību.

 

MATI

NB! Regulāri jāmazgā mati, jo uz galvas ādas ir daudz baktēriju.

  • Strādājot virtuvē, matiem jābūt pilnībā pārklātiem.
  • Strādājot servisa zālē, vidējiem un gariem matiem ir jābūt savāktiem.
  • Mati un blaugznas var iekrist ēdienā, tāpat kā bārdas mati.

 

DEGUNS, MUTE UN AUSIS

Pieaugušajiem baktērija Staphylococcus aureus atrodas uz gļotādām (mutes, deguna, ausīm) un arī uz rokām, no kurienes baktērijas nokļūst pārtikā un piesārņo to.

NB!

  • Nebāziet ar pirkstu degunu vai ausis!
  • Nebāz pirkstu mutē!
  • Nedrīkst rīkoties ar pārtiku, ja Jums ir acu vai ausu infekcija!
  • Ņemot pārtikas ietinamo papīru, nesamitriniet pirkstus ar siekalām!
  • Neelpojiet uz stikla, lai to pulētu!
  • Negaršojiet ēdienu ar to pašu karoti, kuru lietojat ēdiena jaukšanai!

 

ROTAS UN SMARŽAS

Pirms darba uzsākšanas noņemiet gredzenus, rotaslietas un pulksteni. Baktērijas var paslēpties zem gredzeniem un rokassprādzēm un izplatīties uz pārtiku.

NB! Pārtikas apstrādātāji nedrīkst valkāt

  • auskari,
  • pulkstenis,
  • gredzeni (izņemot dažos gadījumos laulības gredzenu ar gludu virsmu),
  • turpināt

NB! Spēcīgas smaržas eļļas smarža var sabojāt ēdiena garšu, īpaši treknu ēdienu.

 

SMĒĶĒŠANA

Aizliegtas darbības procedūru telpā:

  • ēst,
  • smēķēšana,
  • košļāt,
  • spļaušana,
  • jebkura cita nehigiēnas darbība.

 

AIZSARGĀJOŠS APĢĒRBS

Lai aizsargātu pārtiku no piesārņojuma, valkā aizsargapģērbu.

Uzņēmuma īpašniekam jānodrošina darbinieka darba apģērbs, kas rīkojas ar pārtiku…

  • Tīrība;
  • Lai būtu viegli mazgājams (iztur +85ºC temperatūru);
  • Ieteicama gaiša krāsa;
  • Vēlams bez ārējām kabatām;
  • Piemērots dotā darba veikšanai.

Aizsargapģērbam pilnībā jānosedz darbinieka personīgais apģērbs, un aizsargtērpu nedrīkst valkāt ārpus darba zonas.

 

PĀRTIKAS HIGIĒNAS APMĀCĪBAS

Viens svarīgs veids, kā nodrošināt atbilstību pārtikas higiēnai, ir iziet atbilstošu apmācību. Tā sniedz zināšanas par pārtikas nekaitīguma principiem, higiēnas standartiem un prasībām pārtikas apstrādē.Kurss sniedz nepieciešamās prasmes un zināšanas, nodrošināt pārtikas drošību gan mājas vidē, gan pārtikas uzņēmumos. Tiek apskatītas tādas svarīgas tēmas kā pārtikas termiskā apstrāde, savstarpējas inficēšanās novēršana un personīgās higiēnas ievērošana, rīkojoties ar pārtiku, un daudz kas cits.

Kāpēc ir pārtikas higiēnas apmācības pabeigšana svarīgs?

  • Preventīvie pasākumi: Pārtikas drošības kursi māca profilaktiskus pasākumus, kas palīdz novērst ar pārtiku saistītas slimības un saindēšanos.
  • Juridiskās prasības: Pārtikas apstrādātājiem ir jāiziet apmācība un jāievēro higiēnas prasības. Pārtikas drošības kursos uzzināsiet par šīm prasībām un nodrošināsiet to ievērošanu.
  • Uzticamība: Pārtikas higiēnas apmācības sertifikāts sniedz klientiem un darba devējiem pārliecību, ka pārtika tiek apstrādāta atbilstoši augstiem standartiem.

 

Kopsavilkums

Personīgās higiēnas ievērošana ir svarīga mūsu veselībai un labsajūtai. Pareiza ķermeņa un mutes higiēna un uztura higiēna palīdz novērst slimības un uzturēt labsajūtu. Piedalīšanās pārtikas drošības kursos sniedz nepieciešamās zināšanas un prasmes ar pārtiku saistīto risku samazināšanai un nodrošina augstu pārtikas nekaitīguma atbilstības līmeni. Izpratne un profilakse ir galvenais, lai nodrošinātu veselīgu dzīvesveidu sev un citiem.

E-apmācība MINIMĀLĀS HIGIĒNAS PRASĪBAS PĀRTIKAS UZŅĒMUMĀ

E- apmācība: MINIMĀLĀS HIGIĒNAS PRASĪBAS PĀRTIKAS UZŅĒMUMĀ Tagad pieejama LATVIEŠU UN KRIEVU VALODĀ! Tagad pēc vēlēšanās ir iespējams saņemt arī APLIECĪBU ANGĻU VALODĀ BEZ PAPILDU SAMAKSAS. Nepieciešama tiem, kuri strādā ārpus Latvijas
Sanitārais minimums e-kurss

Minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā

Cena10 €
LASĪT TĀLĀK

LABĀKAIS RISINĀJUMS TEV...

  • Mēs garantējam visiem jaunajiem pasūtītājiem, ka pilnībā atmaksāsim par apmācību veiktos maksājumus, ja apmācība neatbildīs cerībām.
  • Minimālās higiēnas prasības apmācība atbilst MK noteikumiem Nr. 545 (29.09.2015).
  • 10 gadus ilga pieredze un uzticība. 
  • Pieejams 24/7

PASŪTĪT IR PAVISAM VIENKĀRŠI. PIEEJAMS 24/7.

Apmācības pasūtīšana UZŅĒMUMA/IESTĀDES darbiniekiem:

  • Reģistrē lietotāju, izvēloties “uzņēmuma/iestādes konts”.
  • Izvēlies nepieciešamo apmācību un pasūti to, ievadot apmācāmā(-o) vārdu un uzvārdu, kā arī personas kodu.
  • Veic samaksu, izmantojot internetbanku, vai arī veicot pārskaitījumu. Rēķins tiks automātiski nosūtīts uz tavu e-pastu.
  • Tūlīt pēc rēķina apmaksas, uz tavu e-pastu tiks automātiski nosūtīta parole, kas nepieciešama piekļūšanai apmācībai.

Apmācības pasūtīšana sev kā PRIVĀTPERSONAI:

  • Reģistrē lietotāju, izvēloties “privātpersonas konts”.
  • Izvēlies nepieciešamo apmācību un noformē pasūtījumu.
  • Veic samaksu, izmantojot internetbanku, vai arī veicot pārskaitījumu. Rēķins tiks automātiski nosūtīts uz tavu e-pastu.
  • Lai pēc maksājuma veikšanas sāktu apmācību, ieejiet savā kontā, kur sākumlapā atradīsiet aktivizēto apmācību.

Video par apmācību:

Apmācības 1. daļu (bezmaksas) skaties ŠEIT

Vai tev ir jautājumus?

Sazinieties ar mums

KONTAKTI

Vai vēlaties pasūtīt kursu?

Reģistrējiet lietotāju

Reģistrēties

Vai vēlaties pasūtīt kursu?

Reģistrējiet lietotāju

Reģistrēties
Mēs lietojam sīkfailus pakalpojuma nodrošināšanai, mārketinga nolūkiem un pakalpojuma uzlabošanai. Piekrītu Lietošna noteikumi