Minimālās higiēnas prasības: Pārskats

Ievads

Tēdināšana uzņēmumā darbībai ir nepieciešamas stingras higiēnas prasības, lai nodrošinātu patērētāju veselību un atbilstību likumdošanai. Neatbilstoši sanitārijas noteikumi var izraisīt saindēšanos ar pārtiku un likuma pārkāpumus, kas savukārt kaitē uzņēmuma reputācijai un darbībai. Šajā rakstā aplūkojam minimālās higiēnas prasības, kas jāievēro ikvienam pārtikas uzņēmumam, lai nodrošinātu drošu un kvalitatīvu pārtikas ražošanu un realizāciju.

 

lasīt vairāk: PĀRTIKAS HIGIĒNA – KĀ APMĀCĪBA PALĪDZ NODROŠINĀT DROŠU PĀRTIKU

 

1. Personīgā higiēna

Minimālās higiēna ir ļoti svarīga, jo darbinieki ir tiešā saskarē ar pārtiku. Galvenās prasības ietver:

  • Mazgāt rokas pirms darba uzsākšanas, pēc katra tualetes apmeklējuma un pēc apstrādes ar neapstrādātu pārtiku.
  • Valkājot tīru un īpaši izstrādātu darba apģērbu pārtikas apstrādei.
  • Nosedz matus, lai tie neiekļūtu pārtikā. Vajadzības gadījumā ir arī jāpārklāj bārda.
  • Prombūtne darbā slimības un infekcijas gadījumā, lai novērstu patogēnu izplatīšanos ar pārtiku.
  • Uzturiet nagus tīrus un īsus, jo gari un netīri nagi var saturēt baktērijas.
  • Izvairieties no rotaslietām un nagu lakas, jo tās var izraisīt piesārņojumu.

 

2. Darba vides tīrība

Darba vides higiēna tieši ietekmē pārtikas kvalitāti un drošību. Ir svarīgi veikt šādus pasākumus:

  • Regulāra darba virsmu un aprīkojuma tīrīšana un dezinfekcija, lai novērstu kaitīgo mikroorganismu izplatīšanos.
  • Ātri noņemiet pārtikas atkritumus un netīrumus, lai nepievilinātu kaitēkļus.
  • Droša pesticīdu, tīrīšanas līdzekļu un citu ķīmisko vielu uzglabāšana atsevišķi no pārtikas.
  • Pareiza darba vides ventilācija, lai samazinātu mitrumu un pelējuma un baktēriju vairošanos.

 

3. Pārtikas apstrāde

Droša pārtikas apstrāde palīdz novērst piesārņojumu un sabojāšanos. Svarīgi aspekti ietver:

  • Izvairieties no savstarpējas inficēšanās, izmantojot atsevišķus griešanas dēļus un traukus neapstrādātiem un gataviem ēdieniem.
  • Pareiza pārtikas produktu uzglabāšana atbilstoši temperatūras prasībām (nodrošina aukstuma ķēdi).
  • Ātra produktu, kam beidzies derīguma termiņš, un bojātu produktu noņemšana, lai novērstu saindēšanos ar pārtiku.
  • Noteikto drošības temperatūru ievērošana pārtikas pārstrādes laikā.

 

4. Ūdens un sanitārija

Tīra ūdens pieejamība un higiēnas telpu uzturēšana ir svarīga pārtikas nekaitīguma nodrošināšanai.

  • Regulāra tualetes un roku mazgāšanas staciju tīrīšana un dezinfekcija.
  • Pareiza atkritumu savākšana, šķirošana un regulāra izvešana, lai novērstu kaitēkļus.
  • Žāvēšanas instrumentu (papīrs, gaisa žāvētāji) pieejamība darbiniekiem roku žāvēšanai.

 

5. Dokumentācija un kontrole

THEsvarīgi ievērot un dokumentēt higiēnas prasību ievērošanu, lai nodrošinātu atbilstību likumdošanai.

  • Uzkopšanas grafiku uzturēšana, lai nodrošinātu pastāvīgu darba vides un aprīkojuma tīrību.
  • Temperatūras reģistrēšana ledusskapjos un citās uzglabāšanas vietās.
  • Regulāru darbinieku veselības pārbaužu veikšana un dokumentēšana.
  • Sanitārās pārbaudes prasību izpilde un pašpārbaudes sistēmu ieviešana.

 

Kopsavilkums

Minimālo higiēnas prasību ievērošana ir svarīga gan tiesību aktu prasību izpildei, gan patērētāju veselības aizsardzībai. Personīgā higiēna, darba vides tīrība, droša pārtikas apstrāde, sanitārā higiēna un dokumentācija ir biznesa panākumu pamatā. Regulāra pašpārbaude un izpratne palīdz samazināt riskus un nodrošināt uzticamību pārtikas biznesā. Pastāvīga darbinieku apmācība un izpratnes veidošana palīdz novērst iespējamās higiēnas problēmas un uzlabot pārtikas kvalitāti.

 

lasīt vairāk: MINIMĀLĀS HIGIĒNAS PRASĪBAS – GALVENAIS, LAI NODROŠINĀTU NEKAITĪGU PĀRTIKU

E-apmācība MINIMĀLĀS HIGIĒNAS PRASĪBAS PĀRTIKAS UZŅĒMUMĀ

E-apmācība PĀRTIKAS HIGIĒNAS JOMĀ ir paredzēta darbiniekiem, kuri saskaras ar pārtikas apstrādi. Minimālās higiēnas prasības apmācība ir piemērota gan tiem, kas iepriekš to nav izgājuši, gan arī kvalifikācijas celšanas nolūkos. Minimālās higiēnas prasības apmācība atbilst MK noteikumiem Nr. 545 (29.09.2015). Pieejama LATVIEŠU UN KRIEVU VALODĀ.
Sanitārais minimums e-kurss

Minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā

Cena10 €
LASĪT TĀLĀK

LABĀKAIS RISINĀJUMS TEV...

  • Mēs garantējam visiem jaunajiem pasūtītājiem, ka pilnībā atmaksāsim par apmācību veiktos maksājumus, ja apmācība neatbildīs cerībām.
  • Minimālās higiēnas prasības apmācība atbilst MK noteikumiem Nr. 545 (29.09.2015).
  • 10 gadus ilga pieredze un uzticība. 
  • Pieejams 24/7

PASŪTĪT IR PAVISAM VIENKĀRŠI. PIEEJAMS 24/7.

Apmācības pasūtīšana UZŅĒMUMA/IESTĀDES darbiniekiem:

  • Reģistrē lietotāju, izvēloties “uzņēmuma/iestādes konts”.
  • Izvēlies nepieciešamo apmācību un pasūti to, ievadot apmācāmā(-o) vārdu un uzvārdu, kā arī personas kodu.
  • Veic samaksu, izmantojot internetbanku, vai arī veicot pārskaitījumu. Rēķins tiks automātiski nosūtīts uz tavu e-pastu.
  • Tūlīt pēc rēķina apmaksas, uz tavu e-pastu tiks automātiski nosūtīta parole, kas nepieciešama piekļūšanai apmācībai.

Apmācības pasūtīšana sev kā PRIVĀTPERSONAI:

  • Reģistrē lietotāju, izvēloties “privātpersonas konts”.
  • Izvēlies nepieciešamo apmācību un noformē pasūtījumu.
  • Veic samaksu, izmantojot internetbanku, vai arī veicot pārskaitījumu. Rēķins tiks automātiski nosūtīts uz tavu e-pastu.
  • Lai pēc maksājuma veikšanas sāktu apmācību, ieejiet savā kontā, kur sākumlapā atradīsiet aktivizēto apmācību.

Video par apmācību:

Apmācības 1. daļu (bezmaksas) skaties ŠEIT

Vai tev ir jautājumus?

Sazinieties ar mums

KONTAKTI

Vai vēlaties pasūtīt kursu?

Reģistrējiet lietotāju

Reģistrēties

Vai vēlaties pasūtīt kursu?

Reģistrējiet lietotāju

Reģistrēties
Mēs lietojam sīkfailus pakalpojuma nodrošināšanai, mārketinga nolūkiem un pakalpojuma uzlabošanai. Piekrītu Lietošna noteikumi