Minimālās higiēnas prasības pārtikas rūpniecībā – apmācība tiešsaistē

Ievads

Strādājot pārtikas rūpniecībā, ir nepieciešamas padziļinātas zināšanas par pārtikas higiēnu un tās pielietojumu ikdienas darbā. Veselīga un droša pārtika nav pašsaprotama – tas prasa, lai visā ražošanas procesā tiktu ievēroti noteikti noteikumi. Šeit viņi spēlē minimālās higiēnas prasības pārtikas rūpniecībā, kuras izpilde ir vērsta uz visiem pārtikas tirgotājiem. Apmācības tiešsaistē ir mūsdienīgs, elastīgs un efektīvs veids, kā nodrošināt, lai šīs zināšanas sasniegtu ikvienu darbinieku neatkarīgi no atrašanās vietas vai darba grafika.

 

Lasīt vairāk: MINIMĀLĀS HIGIĒNAS PRASĪBAS PĀRTIKAS RŪPNIECĪBĀ – DROŠA RAŽOŠANA SĀKAS AR ZINĀŠANĀM

 

Kāpēc pārtikas rūpniecībā ir svarīgas minimālās higiēnas prasības?

Minimālās higiēnas prasības pārtikas rūpniecībā ir pamats katrai darbībai, kas saistīta ar pārtikas ražošanu un apstrādi. Šīs prasības palīdz:

  • Samazināt mikrobioloģisko, ķīmisko un fizisko apdraudējumu
  • Novērst pārtikas bojāšanos un savstarpēju piesārņojumu
  • Aizsargāt patērētāju veselību
  • Samazināt uzņēmuma riskus un atbildību
  • Nodrošiniet atbilstību 

Higiēnas prasību ignorēšana var radīt nopietnas sekas – no saindēšanās ar pārtiku līdz uzņēmējdarbības apliecības zaudēšanai.

 

Kādas ir minimālās higiēnas prasības pārtikas rūpniecībā?

Šīs prasības ir sadalītas vairākās svarīgās kategorijās, no kurām katrai ir nozīme pārtikas nekaitīguma un patērētāju veselības nodrošināšanā:

  • Darbinieka personīgā higiēna: Personīgā higiēna ir viens no svarīgākajiem faktoriem pārtikas apstrādes drošības nodrošināšanā. Darbiniekiem jāievēro roku mazgāšanas noteikumi pirms darba uzsākšanas, pēc tualetes lietošanas, apstrādes ar jēlu gaļu vai pieskaršanās atkritumiem. Aizsargtērpa (piem., priekšauti, cepures, vienreizējās lietošanas cimdi) lietošana palīdz novērst matu, ādas daļiņu vai citu piesārņotāju nokļūšanu uz pārtikas. Darbinieks nedrīkst ierasties darbā, ja viņam ir simptomi, kas var liecināt par infekcijas slimību (piemēram, drudzis, vemšana, caureja).
  • Telpu un aprīkojuma higiēna: Ražošanas telpām jābūt viegli tīrāmām, pienācīgi vēdināmām un aizsargātām no kaitēkļiem. Visas darba virsmas, iekārtas un trauki ir regulāri jātīra un jādezinficē, lai novērstu netīrumu uzkrāšanos un mikroorganismu vairošanos. Higiēnas darba vide sākas ar pareizi izplānotu darba plūsmu, kur netīrās un tīrās darbības ir skaidri nodalītas.
  • Izejvielu pieņemšana un uzglabāšana: Lai nodrošinātu izejmateriāla kvalitāti, ir jāuzrauga tā ienākšana: jāpārbauda temperatūra, iepakojuma integritāte un glabāšanas laiks. Uzglabāšana jānotiek atbilstoši produkta īpašībām – aukstā vai dziļā saldētavā, sausos un tīros apstākļos. FIFO (pirmais iekšā, pirmais ārā) princips nodrošina, ka pirmās tiek izmantotas vecākās preces, tādējādi samazinot bojāšanās un atkritumu risku.
  • Temperatūras kontroles un uzglabāšanas ķēde: Uzglabājot pārtikas produktus, jāievēro īpaši temperatūras ierobežojumi – piemēram, produkti, kas ātri bojājas, jāuzglabā +2…+6 °C, sasaldēti produkti -18 °C vai zemākā temperatūrā. Tāpat nepieciešams nodrošināt, lai karstais ēdiens tiktu uzglabāts vismaz +63 °C temperatūrā. HACCP sistēmai ir nepieciešama arī reģistrēšana un regulāra temperatūras pārbaude. Pareiza temperatūra palīdz apturēt baktēriju vairošanos un pagarināt pārtikas glabāšanas laiku.
  • Izvairīšanās no savstarpējas inficēšanās: Savstarpēja inficēšanās notiek, kad mikroorganismi tiek pārnesti no vienas pārtikas, virsmas vai darba instrumenta uz citu. Lai no tā izvairītos, izmantojiet krāsu kodētus griešanas dēļus, atsevišķus instrumentus neapstrādātiem un termiski apstrādātiem ēdieniem, kā arī rūpīgi notīriet darba virsmas pēc katras lietošanas reizes. Tāpat jāizvairās no pārtikas saskares ar darbinieku personīgajiem priekšmetiem, apģērbu un mobilajiem telefoniem.
  • Kaitēkļu kontrole un atkritumu apsaimniekošana: Ražošanas telpās jāīsteno regulāra kaitēkļu kontrole – tam ir jāsastāda rīcības plāns, jāveic uzraudzība un sadarbība ar specializētu uzņēmumu. Visi atkritumi ir jāuzglabā tam paredzētos, marķētos un aizvākotos konteineros, kas tiek regulāri iztukšoti un tīrīti. Atkritumu uzkrāšanās vai nepareiza apstrāde ievērojami palielina kaitēkļu (piemēram, žurku, kukaiņu) risku un pārkāpj pārtikas higiēnu.

 

Lasīt vairāk: TIEŠSAISTES APMĀCĪBA — MINIMĀLĀS HIGIĒNAS PRASĪBAS PĀRTIKAS BIZNESĀ

Tiešsaistes apmācība – mūsdienīgs risinājums

Tiešsaistes apmācība sniedz iespēju apgūt zināšanas minimālās higiēnas prasības pārtikas rūpniecībā ērti un elastīgi. Apmācību vadīšana tiešsaistes vidē ļauj:

  • Mācieties savā tempā neatkarīgi no atrašanās vietas
  • Pabeidziet kursu piemērotā laikā
  • Viegla pieejamība
  • Saņemiet digitālo sertifikātu uzreiz pēc nokārtošanas

Tiešsaistes higiēnas apmācība ir piemērota gan iesācējiem, gan pieredzējušiem profesionāļiem, kuriem regulāri jāatjaunina zināšanas.

 

Mcilvēku higiēnas prasības pārtikas rūpniecībā – Apmācības saturs un struktūra

Apmācībās tiek apskatītas visas svarīgākās tēmas, kas palīdz piepildīties minimālās higiēnas prasības pārtikas rūpniecībā:

  • Pārtikas higiēnas pamati un likumdošana
  • Risku un apdraudējumu novērtējums (tostarp HACCP)
  • Darba vietas tīrīšanas un dezinfekcijas metodika
  • Personīgā higiēna un uzvedības noteikumi darbā
  • Pārtikas uzglabāšana un temperatūras uzraudzība
  • Savstarpējas inficēšanās novēršana un darba instrumentu diferenciācija
  • Atkritumu un kaitēkļu kontrole

 

Minimālās higiēnas prasības pārtikas rūpniecībā – Apmācības mērķa grupa

Tiešsaistes apmācība ir paredzēta:

  • Pārtikas nozares darbiniekiem
  • Ražošanas vadītājam un kvalitātes vadītājiem
  • Jaunajiem darbiniekiem pirms darba uzsākšanas

 

Kopsavilkums

Minimālās higiēnas prasības pārtikas rūpniecībā ir kritisks jebkurā ražošanas vienībā. To ievērošana ne tikai nodrošina pārtikas drošību, bet arī aizsargā uzņēmuma reputāciju un ilgtspēju. Tiešsaistes higiēnas apmācības ir efektīvs veids, kā nodrošināt, ka visi darbinieki ir informēti par šīm prasībām un var tās pielietot savā ikdienas darbā. Pievienojieties apmācībām jau šodien un nodrošiniet sava uzņēmuma pārtikas drošību!

E-apmācība MINIMĀLĀS HIGIĒNAS PRASĪBAS PĀRTIKAS UZŅĒMUMĀ

E-apmācība PĀRTIKAS HIGIĒNAS JOMĀ ir paredzēta darbiniekiem, kuri saskaras ar pārtikas apstrādi. Minimālās higiēnas prasības apmācība ir piemērota gan tiem, kas iepriekš to nav izgājuši, gan arī kvalifikācijas celšanas nolūkos. Minimālās higiēnas prasības apmācība atbilst MK noteikumiem Nr. 545 (29.09.2015). Pieejama LATVIEŠU UN KRIEVU VALODĀ.
Sanitārais minimums e-kurss

Minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā

Cena10 €
LASĪT TĀLĀK

LABĀKAIS RISINĀJUMS TEV...

  • Mēs garantējam visiem jaunajiem pasūtītājiem, ka pilnībā atmaksāsim par apmācību veiktos maksājumus, ja apmācība neatbildīs cerībām.
  • Minimālās higiēnas prasības apmācība atbilst MK noteikumiem Nr. 545 (29.09.2015).
  • 10 gadus ilga pieredze un uzticība. 
  • Pieejams 24/7

PASŪTĪT IR PAVISAM VIENKĀRŠI. PIEEJAMS 24/7.

Apmācības pasūtīšana UZŅĒMUMA/IESTĀDES darbiniekiem:

  • Reģistrē lietotāju, izvēloties “uzņēmuma/iestādes konts”.
  • Izvēlies nepieciešamo apmācību un pasūti to, ievadot apmācāmā(-o) vārdu un uzvārdu, kā arī personas kodu.
  • Veic samaksu, izmantojot internetbanku, vai arī veicot pārskaitījumu. Rēķins tiks automātiski nosūtīts uz tavu e-pastu.
  • Tūlīt pēc rēķina apmaksas, uz tavu e-pastu tiks automātiski nosūtīta parole, kas nepieciešama piekļūšanai apmācībai.

Apmācības pasūtīšana sev kā PRIVĀTPERSONAI:

  • Reģistrē lietotāju, izvēloties “privātpersonas konts”.
  • Izvēlies nepieciešamo apmācību un noformē pasūtījumu.
  • Veic samaksu, izmantojot internetbanku, vai arī veicot pārskaitījumu. Rēķins tiks automātiski nosūtīts uz tavu e-pastu.
  • Lai pēc maksājuma veikšanas sāktu apmācību, ieejiet savā kontā, kur sākumlapā atradīsiet aktivizēto apmācību.

Video par apmācību:

Apmācības 1. daļu (bezmaksas) skaties ŠEIT

Vai tev ir jautājumus?

Sazinieties ar mums

KONTAKTI

Vai vēlaties pasūtīt kursu?

Reģistrējiet lietotāju

Reģistrēties

Vai vēlaties pasūtīt kursu?

Reģistrējiet lietotāju

Reģistrēties
Mēs lietojam sīkfailus pakalpojuma nodrošināšanai, mārketinga nolūkiem un pakalpojuma uzlabošanai. Piekrītu Lietošna noteikumi