Higiēnas prasības pārtikas pārstrādātājiem un to atbilstības nozīme

Ievads

Ēdienu gatavošana ir atbildīgs darbs, kas prasa ne tikai prasmes un pieredzi, bet arī stingras higiēnas prasības. Pavāru un ēdienu gatavotāju higiēnas ievērošana ir svarīga, lai nodrošinātu klientu veselību un drošību, kā arī saglabātu uzņēmuma reputāciju un uzticamību. Šeit ir daži pamata higiēnas aspekti, kas šefpavāriem jāievēro.

 

Galvenās higiēnas prasības ēdienu gatavotājiem

Pārtikas apstrāde un darba virsmas tīrība

Ēdienu gatavošanas higiēnas svarīgākā daļa ir pārtikas apstrādes un darba virsmu tīrība. Šīs vietas ir pastāvīgi jātīra un jādezinficē, lai novērstu baktēriju izplatīšanos.

Personīgā higiēna

Personīgā higiēna ietver roku mazgāšanu pirms gatavošanas, pēc apstrādes ar pārtiku un pēc tualetes lietošanas. Turklāt pavāriem jāvalkā tīrs un piemērots darba apģērbs un jāizvairās no matu vai citu svešķermeņu iekļūšanas ēdienā.

Tīras bikses, saprātīgi garas, labi pieguļošas, tīras pareiza izmēra darba apģērbs. Praktisks un tīrs priekšauts. Cepure, kas nosedz matus, pat īsiem matiem. Tādu jūs redz klienti un viesi – tāpēc svarīgs ir kopējais iespaids.

  • jābūt pārtikas apstrādātājam tīram, pieklājīgam izskatam
  • pie pārtikas apstrādātāja nedrīkst būt ādas slimības
  • pārtikas apstrādātājiem jābūt veseli zobi
  • pārtikas apstrādātāja rokām vienmēr jābūt tīrām
  • darba laikā nedrīkst valkāt rotaslietas
  • pārtikas apstrādātājam ir jāizmanto atsevišķi piemēroti un tīras kurpes, tiem jābūt ērtiem un piemērotiem visiem ražošanas telpu stāviem
  • viņam jābūt ticība higiēnas nepieciešamībai

Lasīt vairāk: HIGIĒNAS PRASĪBAS PĀRTIKAS PĀRSTRĀDĀTĀJIEM UN TO ATBILSTĪBAS NOZĪME 

Izejvielu apstrāde

Rīkojoties ar izejvielām, jāievēro īpaša piesardzība, lai izvairītos no savstarpējas inficēšanās un saindēšanās ar pārtiku. Ir svarīgi turēt svaigus pārtikas produktus atsevišķi no neapstrādātiem pārtikas produktiem un pareizi tos uzglabāt.

Ēdienu gatavošanas metodes

Gatavojot ēdienu, vienmēr jāpārliecinās, vai ēdiens ir pareizi pagatavots. Tāpēc ēdiena gatavību pārbauda ar termometru, nevis ar sērkociņu vai nazi, kā to mēdz darīt mājās.

Pārtikas un pārtikas preču “cirkulācijas ceļi”.

Tā kā netīrie trauki var būt piesārņoti ar mikroorganismiem, izlietotie trauki nekavējoties jānes uz trauku mazgājamo mašīnu, un tāpēc trauku mazgāšanas telpai bieži ir atsevišķa ieeja. No trauku mazgājamās mašīnas tīri trauki sasniedz pārtikas dozatoru. Savukārt no tirdzniecības vietas gatavie ēdieni pārceļas pie klientiem. Pārtikas pārstrādes uzņēmumā ir jāizvairās no savstarpējas inficēšanās un tehnoloģiskajai līnijai jābūt loģiski strukturētai.

Pārtikas uzglabāšana un temperatūras kontrole

Pārtikas uzglabāšanai un temperatūras kontrolei ir liela nozīme pārtikas nekaitīguma nodrošināšanā. Pārtika jāuzglabā pareizā temperatūrā, lai novērstu baktēriju augšanu un pārtikas bojāšanos.

Ārstniecisko vielu saglabāšanas uzlabošanas metodes: 

  • Pasterizācija 
  • Sterilizācija 
  • Žāvēšana  
  • Saldēšana 

 

Apmācību nozīme pārtikas higiēnas jomā

Tā kā ēdiena gatavošana ir saistīta ar daudziem veselības apdraudējumiem, ir ārkārtīgi svarīgi, lai pavāri izietu rūpīgu pārtikas higiēnas apmācību. Apmācībās šefpavāriem tiek apgūtas higiēnas prasības un standarti, baktēriju izplatīšanās novēršanas metodes, droša pārtikas apstrāde un pareiza pārtikas uzglabāšana un daudz kas cits. Pārtikas higiēnas kursu apguve nodrošina ne tikai to, ka pārtikas sagatavotāji pilnveido savas zināšanas un prasmes šajā jomā, bet arī sniedz ieguldījumu klientu veselības un drošības nodrošināšanā. Labi apmācīti pavāri spēj ievērot higiēnas standartus un tādējādi samazināt pārtikas izraisītu slimību risku.

 

Lasīt vairāk: PĀRTIKAS NEKAITĪGUMS KĀ SVARĪGA VESELĪBAS DIMENSIJA

 

Kopsavilkums

Pārtikas gatavošanas higiēnas prasību ievērošana ir svarīga ne tikai pārtikas nekaitīguma nodrošināšanai, bet arī uzņēmuma reputācijas un uzticamības saglabāšanai. Svarīgi aspekti ir pārtikas apstrāde un darba virsmas tīrība, personīgā higiēna, pareiza rīcība ar izejvielām, kā arī pārtikas uzglabāšana un temperatūras kontrole. Pārtikas higiēnas apmācību pabeigšana ir nozīmīgs solis pavāru zināšanu un prasmju pilnveidošanā un klientu veselības un drošības nodrošināšanā.

E-apmācība MINIMĀLĀS HIGIĒNAS PRASĪBAS PĀRTIKAS UZŅĒMUMĀ

E- apmācība: MINIMĀLĀS HIGIĒNAS PRASĪBAS PĀRTIKAS UZŅĒMUMĀ Tagad pieejama LATVIEŠU UN KRIEVU VALODĀ! Tagad pēc vēlēšanās ir iespējams saņemt arī APLIECĪBU ANGĻU VALODĀ BEZ PAPILDU SAMAKSAS. Nepieciešama tiem, kuri strādā ārpus Latvijas
Sanitārais minimums e-kurss

Minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā

Cena10 €
LASĪT TĀLĀK

LABĀKAIS RISINĀJUMS TEV...

  • Mēs garantējam visiem jaunajiem pasūtītājiem, ka pilnībā atmaksāsim par apmācību veiktos maksājumus, ja apmācība neatbildīs cerībām.
  • Minimālās higiēnas prasības apmācība atbilst MK noteikumiem Nr. 545 (29.09.2015).
  • 10 gadus ilga pieredze un uzticība. 
  • Pieejams 24/7

PASŪTĪT IR PAVISAM VIENKĀRŠI. PIEEJAMS 24/7.

Apmācības pasūtīšana UZŅĒMUMA/IESTĀDES darbiniekiem:

  • Reģistrē lietotāju, izvēloties “uzņēmuma/iestādes konts”.
  • Izvēlies nepieciešamo apmācību un pasūti to, ievadot apmācāmā(-o) vārdu un uzvārdu, kā arī personas kodu.
  • Veic samaksu, izmantojot internetbanku, vai arī veicot pārskaitījumu. Rēķins tiks automātiski nosūtīts uz tavu e-pastu.
  • Tūlīt pēc rēķina apmaksas, uz tavu e-pastu tiks automātiski nosūtīta parole, kas nepieciešama piekļūšanai apmācībai.

Apmācības pasūtīšana sev kā PRIVĀTPERSONAI:

  • Reģistrē lietotāju, izvēloties “privātpersonas konts”.
  • Izvēlies nepieciešamo apmācību un noformē pasūtījumu.
  • Veic samaksu, izmantojot internetbanku, vai arī veicot pārskaitījumu. Rēķins tiks automātiski nosūtīts uz tavu e-pastu.
  • Lai pēc maksājuma veikšanas sāktu apmācību, ieejiet savā kontā, kur sākumlapā atradīsiet aktivizēto apmācību.

Video par apmācību:

Apmācības 1. daļu (bezmaksas) skaties ŠEIT

Vai tev ir jautājumus?

Sazinieties ar mums

KONTAKTI

Vai vēlaties pasūtīt kursu?

Reģistrējiet lietotāju

Reģistrēties

Vai vēlaties pasūtīt kursu?

Reģistrējiet lietotāju

Reģistrēties
Mēs lietojam sīkfailus pakalpojuma nodrošināšanai, mārketinga nolūkiem un pakalpojuma uzlabošanai. Piekrītu Lietošna noteikumi